Favoriete categorieën
- Rugzakken & Tassen
- Reizen & Outdoor
- Licht & Elektronica
- Basics
- Trailrunning uitrusting
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Alpinisme & IJsklimmen
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
Welke maat trekkingrugzak heb ik nodig?
Of je nu een trekkingtocht in afgelegen gebieden maakt of gewoon de lokale natuur in eigen land verkent: een goede trekkingrugzak is onmisbaar. d Hij moet voldoende ruimte bieden voor al je uitrusting – van kleding tot tent, kookgerei en slaapmat. Trekkingrugzakken zijn grofweg in drie maten te verdelen:
- 40-50 liter: Kleinere trekkingrugzak, compact en ideaal voor meerdaagse tochten met lichte bepakking.
- 50-80 liter: Veelzijdige middelgrote trekkingrugzak voor langere tochten of koudere omstandigheden.
- 80-100 liter en meer: Grote trekkingrugzak, speciaal bedoeld voor expedities, wintertochten of tochten waarbij veel uitrusting nodig is.
Toch is het volume van je trekkingrugzak niet de enige bepalende factor. Met een geoptimaliseerde uitrusting en slimme inpakstrategie kun je zelfs met een kleine trekkingrugzak lange tochten maken. Moet je echter veel voedsel meenemen of extra spullen voor een reisgenoot dragen, dan is een 60-80 liter rugzak meestal praktischer. Niet voor niets bieden bekende merken zoals Deuter, Vaude, Osprey, Tatonka of Jack Wolfskin een breed assortiment trekkingrugzakken in uiteenlopende maten en met verschillende functies.
Gewicht en draagcomfort van een trekkingrugzak
Wanneer je volledig bepakt op trekkingtocht gaat, kan je trekkingrugzak al snel 15-20 kg of meer wegen. Om dit gewicht zo comfortabel mogelijk te dragen, zijn goed doordachte draagsystemen essentieel. Het verdeelt het gewicht optimaal over heupen, benen, bekken en schouders. Een verstevigde rug, comfortabele polstering en stevige heupbanden maken hierbij een enorm verschil.
Bij de aanschaf van een nieuwe trekkingrugzak is het belangrijk om op de volgende punten te letten:
- Robuuste materialen en constructie
- Verstevigde rugconstructie
- Comfortabele pasvorm
- Goede gewichtsverdeling
- Degelijke schouder- en heuppadding
Tip: een ultralichte trekkingrugzak heeft pas echt zin als ook je overige uitrusting licht en compact is.
Wat moet een trekkingrugzak kunnen?
Een goed geventileerd rugsysteem zorgt voor luchtcirculatie en voorkomt oververhitting. Netrug-systemen komen bij trekkingrugzakken minder vaak voor, omdat ze het gewicht verder naar achteren trekken – al bewijst Osprey met het Anti Gravity-systeem dat dit wél goed kan werken.
Welke extra’s een trekkingrugzak moet hebben, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Tegenwoordig zijn bijna alle modellen compatibel met een drinksysteem, maar andere handige functies zoals fronttoegang, een geïntegreerde regenhoes, diverse opbergvakken of bevestigingslussen zijn niet altijd standaard. Van minimalistisch tot volledig uitgerust – je hebt de keuze.
Zeldzaam, maar praktisch, zijn bijvoorbeeld afneembare dagrugzakken. Sommige trekkingrugzakken bieden de mogelijkheid om de bovenklep te verwijderen en als daypack of heuptas te gebruiken. Vooral Deuter staat bekend om zijn uitgebreide uitrusting en biedt vaak een compleet zorgeloos pakket waarmee je meteen op pad kunt.
Is een waterdichte trekkingrugzak nodig?
Volledig waterdichte trekkingrugzakken zijn zeldzaam, prijzig en minder praktisch. Omdat alle naden geseald moeten zijn, proberen fabrikanten deze zoveel mogelijk te beperken, wat resulteert in minder vakken en minder openingen.
De meeste trekkingrugzakken worden daarom geleverd met een regenhoes, die in veel gevallen ruim voldoende bescherming biedt. Wil je extra zekerheid, berg dan alles wat niet nat mag worden op in waterdichte packzakken. Zo blijft je uitrusting niet alleen droog, maar ook goed georganiseerd.
Trekkingrugzakken voor dames
Fabrikanten zoals Deuter ontwerpen trekkingrugzakken speciaal voor dames. Deze modellen zijn smaller en de schouderbanden en heupgordels zijn aangepast aan de vrouwelijke anatomie.
- Deuter: modellen met de aanduiding "SL"
- Lowe Alpine: modellen met "ND" voor een smallere pasvorm
Wat kost een goede trekkingrugzak?
Een goede trekkingrugzak is een investering, maar gaat vaak 15 jaar of langer mee. Voor modellen van merken als Deuter of Vaude kun je rekenen op een prijs vanaf ongeveer €200. Daarvoor krijg je een betrouwbare metgezel voor avontuurlijke tochten in de natuur. Houd bovendien de aanbiedingen in de gaten: zo scoor je soms een hoogwaardige trekkingrugzak voor een scherpe prijs.
Wat is het verschil tussen een trekkingrugzak en een wandelrugzak?
Een wandelrugzak is bedoeld voor dagtochten of kortere huttentochten, terwijl een trekkingrugzak een echte lastendrager is. Deze moet al je uitrusting voor langere tochten of reizen kunnen dragen.
Trekking betekent in de oorspronkelijke zin dat je meerdere dagen of weken zonder vaste accommodatie onderweg bent, vaak met een tent in afgelegen gebieden. Een trekkingrugzak moet daarom groot genoeg zijn om alle benodigdheden te herbergen en tegelijkertijd zo comfortabel mogelijk zijn, zodat je lange afstanden op moeilijk terrein kunt afleggen.