- Alpinisme & IJsklimmen
- Rugzakken & Tassen
- Reizen & Outdoor
- Licht & Elektronica
- Basics
- Trailrunning uitrusting
- Klimuitrusting & Boulderuitrusting
- Fiets uitrusting
- Klettersteig uitrusting
- Yoga & Training
- Toerski uitrusting
- Freeride ski uitrusting
- Lawine uitrusting
- Langlauf uitrusting
- Sneeuwschoenen & Sleeën
- Splitboard uitrusting
- Telemark uitrusting
- Rolski\'s
IJsbijlen: Voor een veilige grip in steil ijs
Of je nu een steile ijstour onderneemt, een bevroren waterval beklimt of een ijswand trotseert, een ijsbijl een onmisbaar hulpmiddel. Dit gereedschap is veel meer dan alleen een hulpmiddel: het is een essentieel onderdeel van je klimuitrusting dat moet voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Een ijsbijl gebruik je niet alleen bij het oversteken van gletsjers, maar is van levensbelang bij het beklimmen van uitdagende en steile ijsterrains.
Volgens de officiële vastlegging in het DAV Alpin-Lehrplan 5 wordt er onderscheid gemaakt tussen 2 types ijsbijlen:
- Basistype ijsbijl (Type 1): Deze klassieke ijspickels zijn bedoeld voor gebruik in sneeuw en ijs. Ze worden ingezet bij klassieke hoogtetochten met eenvoudige gletsjerovergangen en passages over firnvelden. Ook bij hoogalpiene tochten met steilere ijssecties zijn deze ijsbijlen zeer geschikt..
- Technische ijsbijl (Type 2): Een technische ijsbijl, herkenbaar aan de “T”-markering op het gereedschap, is speciaal ontworpen voor het klimmen in steil ijs en gemengd terrein met rots. Deze bijlen zijn sterker, technischer en geschikt voor veeleisende klimroutes.
Bij ijsklimmen is betrouwbaarheid essentieel. Een goede ijsbijl moet gemakkelijk hanteerbaar zijn – ook met handschoenen aan – en beschikken over een ergonomisch gevormde, goed gripvaste handgreep. De kop van de bijl moet voldoende gewicht hebben om met minimale kracht efficiënt in het ijs te slaan. Een polslus kan extra zekerheid bieden, zodat je je ijsbijl niet verliest tijdens een klim. [Textumbruch]Veel ijsbijlen zijn tegenwoordig modulair opgebouwd. Denk aan verwisselbare onderdelen zoals de haak (haue), de schop of hamer, en eventueel een verlengstuk voor de steel. Zo pas je jouw ijsbijl eenvoudig aan de omstandigheden en jouw klimstijl aan.
Wanneer kies je een klassieke ijsbijl en wanneer een drytooling-model?
De wereld van het ijsklimmen is in de afgelopen jaren steeds verder gespecialiseerd. Daardoor zijn er grofweg twee categorieën ijsbijlen ontstaan:
- Klassieke ijsbijl: voor ijswanden en standaard ijsklimroutes: Deze bijlen hebben een traditioneel ontwerp dat doet denken aan de klassieke alpiene pickel. Ze zijn voorzien van een haak en een schop (of hamer) en hebben afhankelijk van het model een meer of minder gebogen steel. Dit type ijsbijl is ideaal voor ijswanden en watervalklimroutes. Een goed voorbeeld is de North Couloir van Climbing Technology.
- Drytooling-ijsbijl: voor extreme routes en mixed klimmen: Voor wie zich waagt aan het echte werk – extreme ijsklimroutes en mixed-klimmen (ijs en rots) – zijn er drytooling-ijsbijlen. Deze bijlen zijn sterk gekromd en hebben een minimalistisch ontwerp. Ze zijn vaak lichter van gewicht, soms gemaakt van koolstofvezel (carbon), en bieden maximale grip op kleine richels en uitstekende rotsstukken. Schop of hamer ontbreken bij dit type volledig. Dit type ijsbijl is speciaal geschikt voor gebruik in mixed-routes; ze houden zich dus zowel op rots als op ijs goed staande. Een populair voorbeeld in deze categorie is de Petzl Nomic.