Wat maakt een klimbroek uit?
Klimbroeken onderscheiden zich vooral door twee eigenschappen: ze zijn robuust en bieden volledige bewegingsvrijheid. Bij grote stappen of als je je knie optrekt, mag je niet beperkt worden in je bewegingen. Bovendien moet je klimbroek contact met de muur of rots kunnen weerstaan - of het nu in de hal is, op de klimmuur of op multipitch alpiene routes. Over het algemeen kan gezegd worden: hoe verder je gaat, hoe robuuster en weerbestendiger klimbroeken moeten zijn.
- Sportklimmen en boulderen: bij outdoor sportklimmen en boulderen staat bewegingsvrijheid en comfort voorop. Veel klimmers geven de voorkeur aan lange broeken of driekwartsbroeken die de knieën bedekken en enige bescherming bieden tegen schaven, mits de temperaturen het toelaten.
- Alpine klimmen: hier biedt de klimbroek passende veiligheidsmarges, vooral wat betreft bescherming tegen afkoeling. Materialen die ook wind- en waterafstotend zijn, worden speciaal in dit gebied gebruikt. Technische softshellbroeken zijn zeer populair bij alpine Ze moeten ook niet te zwaar zijn, want ruimte en gewicht zijn hier meestal zeer beperkt. Bovendien is het belangrijk dat de broek ademend is en snel droogt in geval van een regenbui.
Korte klimbroeken
Sommigen geven de voorkeur aan korte klimbroeken bij warm weer. Met deze broeken heb je bij het klimmen op rotsen het voordeel dat ze al comfortabel zijn om te dragen tijdens de aanloop. Ook de betere ventilatie tijdens het klimmen trekt sommigen aan boven materiaalbescherming tegen schaafwonden. Afhankelijk van de lengte van de broek zijn je knieën in dit geval echter volledig onbeschermd.
Klimbroeken voor in de hal
Bij het klimmen of boulderen in de klimhal moeten de broeken minder bestand en weerbestendig zijn dan bij outdoor gebruik. Klassieke vertegenwoordigers voor sportklimmen en boulderen hebben een katoen-elastaanmix. Soms vind je bij lange klimbroeken een verstelbare zoom bij de enkel om vastlopen te voorkomen, de grepen beter te zien en flexibel de lengte aan te passen.
Welke stof is geschikt voor klimbroeken?
Ze moet duurzaam, los en elastisch zijn, de perfecte klimbroek. Daarom bestaan veel klimbroeken ofwel voor 100% uit katoen of uit een mix van katoen en elastaan (of nylon). De mix van materialen heeft als voordeel dat katoen prettig op de huid ligt en duurzaam is, terwijl de synthetische vezels de nodige rekbaarheid bieden.
Voor alpine klimmen of zelfs ijsklimmen worden daarentegen meestal duurzame softshell-materialen gebruikt die bestand zijn tegen scherpe rotsen of ijs en het binnendringen van vocht tegengaan.
Zo past de ideale klimbroek
Het bijzondere aan klimbroeken is hun losse pasvorm, die volledige bewegingsvrijheid biedt bij het spreiden en ook comfortabel moet zijn met een klimgordel eroverheen. Daarom is bij vrijwel alle modellen een inzetstuk in het kruis genaaid, de zogenaamde 'kruisinzet'. Deze voorkomt dat het ongemakkelijk wordt in combinatie met de beenlussen van de klimgordel bij verdere wijde stappen. Als je het risico op schuren van de klimbroek met de klimgordel volledig wilt vermijden, dan is er speciaal voor sportklimmen de Mammut Realization - een klimbroek met geïntegreerde klimgordel.
Een ander punt: de taille. Die moet ook comfortabel zijn onder de klimgordel. Er mogen daarom geen knopen, gespen of applicaties op zitten. Veel klimbroeken hebben daarom een hogere, elastische taille. Zakken vind je alleen tussen of onder de heup- en beenlussen.